Afspraak EPB verslaggever

15 december 2015 – Als veiligheidscoördinator en EPB verslaggever kozen we voor Patrice van VCPA te Gavere. We hadden een eerste verkennend gesprek om ons plan en onze wensen verder toe te lichten. We hebben “geluk”. Voor bouwaanvragen ingediend in 2015 is ventilatieverslaggeving nog niet verplicht. Vanaf 2016 wordt dat een bijkomende verplichting. Voor nieuwbouwwoningen met bouwaanvraag in 2015 dient de EPB score lager dan 60 te zijn. Vanaf 2016 wordt die norm aangepast naar 50 of lager.

Een energievriendelijke woning begint -zoals we in de talrijke bouwgidsen die we de laatste tijd lazen- met een goede isolatie. Een terechte opmerking, want binnen 20 jaar de muren uitbreken om betere isolatie te plaatsen is hier geen optie. Voor de muren en het dak gaan we dus full house qua isolatie. Qua technieken opteren we voor verwarming met lucht-water warmtepompen (in combinatie met vloerverwarming) en voor de ventilatie kiezen we voor type D, waarbij de warmte aan de afgevoerde vuile lucht onttrokken wordt en toegevoegd wordt aan de nieuwe verse lucht.

Het dak is opzettelijk anders georiënteerd dan de meeste huizen in de straat, om op termijn de zuidwestkant vol te kunnen leggen met zonnepanelen. Of het voor snel zal zijn, zal afhangen van het nog overgebleven budget. Sowieso is een dergelijke installatie iets wat achteraf nog kan bijgeplaatst worden.

Op basis van het plan, onze wensen en de wettelijke verplichtingen zal een eerste verslag worden opgemaakt. Na “ingebruikname” van de woning zal een eindverslag opgemaakt worden. De basis hiervoor zullen de facturen zijn, waarop alle toestellen en materialen vermeld staan, met hun respectievelijke isolatie- en energienormen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s